Skip to main content

မြို(ခမိ)လူမျိုးတို့၏ထူးခြားသော ဓလေ့များ။

မြို(ခမိ) လူမျိုးတို့တွင် ထိုသူတို့၏ ရိုးရာဓလေ့ ကျင့်ထုံးများ အရ ထူးခြား ချက်များစွာ ရှိသည်ကို သိရှိနိုင်သည်။ 

( က ) မြို(ခမိ) တို့တွင် ကနီခွတ်မာ့ ခေါ် နေလ ပိုင်သော အရှင်ကို ကိုးကွယ်သည်။ ( နောင်တွင် ဗုဒ္ဓဘာသာ၊ ခရစ်ယာန် ဘာသာ စသည် ဖြင့် ယုံကြည်ကိုးကွယ်မှု ရှိလာသော်လည်း ထိုသူတို့ နတ်ကိုးကွယ်မှု အချိန်ကာလတွင် ကနီခွတ်မာ့ကို ကိုးကွယ်ဟန် ရှိသည်၊ တခြား သော နတ်ကိုးကွယ်မှု ပူဇော်ပသမှု အား အလေးထား ယုံကြည်ကြသော်လည်း ကနိခွတ်မာ့ ကိုကား ထိုလူမျိုးတို့ ဇာတိ ကိုးကွယ်ရာ အဖြစ်  ယုံကြည် နေကြဟန် တူသည်။ 



( ခ ) လူသား စ ဖြစ်ပေါ် လာခြင်းနှင့် ဖန်ဆင်းခြင်း 

မြို(ခမိ)တို့၏ ရိုးရာဓလေ့သီချင်း များတွင် သက်ကြီး အဖွားတစ်ဦးမှ ပျား အကူညီ မြေသားကောင်းကို ရယူကာ ကွတ်မဒိကွတ်မရင်  ခေါ် လူသား အား ဖန်ဆင်းသည် ဟု ဆိုသည်။ ဖန်ဆင်းမှုများတွင် သတ္တဝါအား စတင်ဖန်ဆင်းသည် နှောက်မှ လက်ကျန် မြေမှုဖြင့် လူသားအား ဖန်ဆင်းသည်ဟု ဆိုသည်။ အရှေ့အလယ်ပိုင်း ဂျူးတို့၏ အယူအဆတွင် လူသားတို့အား မြေမှုန့်မှ ထာဝရ ဘုရားက ဖန်ဆင်းသည် သတ္တဝါ များအား ဖန်ဆင်းအပြီး အာဒံ၊ အား ဖန်ဆင်းသည်ဟု ဆိုသည်။  အမှောင်ထုမှ အလင်းဘက် ရောက်ရှိလာခြင်း ပုံပြင်တို့သည်လည်း မြို(ခမိ) တို့ လူမျိုးတို့တွင် အယူအဆနှင့် တေးသီချင်းများ ရှိပြန်သည်။ 

(ခ) ကလေးမွေးဖွားခါစတွင် အသား၊ ငါးဟင်း ရှောင်၍ ထမင်း နှင့် သောက်ရေ ကိုသာ သုံးဆောင်က မိခင်မှ ရက် ပေါင်း ၂၈ ရက် ၁၅ ရက် ၊ မွေးဖွားလာသော ကလေး ကျား/မ အပေါ် မူတည်၍ အစာ ရှောင်ရသည်။ ထိုအကြောင်းအရာသည်လည်း ဂျူး လူမျိုးတို့၏ ရိုးရာဓလေ့များ နှင့် တူညီမှုတွေ့ရပြန်သည်။ 

(ဂ) မြို(ခမိ) လူမျိုးတို့တွင် တောတွင်း ကျား တို့ ကိုက်ခံရကာ သေဆုံးသွားသော တိရစ္ဆာန် တို့၏ အသား အား မစားကောင်း၊ တိရစ္ဆာန် တို့၏ အသွေးအား မစားကောင်းဟု ပညစ်မှု ရှိသည်။  မောရှေ၏ အိဂျစ်မှ ခါနန် ခရီးစဉ် အတွင်း ပညစ်ချက်များနှင့် တူညီ မှု များ တွေ့ ရပြန်သည်။ 

ကိုယ်ခန္ဓာ အစိတ်အပိုင်းတို့အား အက္ခရာဖြင့် စခေါ် ဝေါ် သည် ။ 

ACRDC-YANGON


Comments

Popular posts from this blog

AD 18 Century Mro Copper Statas found in Mrauk-U

 AD 18 Century Mro Copper Statas found in Mrauk-U

Which Tribe Uses The Drongo As A Symbol Of Their Race

ငှတ်တော်ကို မိမိလူမျိူးတို့၏ အမှတ် သင်္ကေတ အဖြစ် ဘယ်လူမျိုးတွေက အသုံးပြုနေကြပါသလဲ။ (မြန်မာနိုင်ငံ) မိမိလူမျိုးတွေရဲ့ အမှတ်လက္ခဏာ  သင်္ကေတ အဖြစ် ငှတ်တော်ကို အသုံးပြု သူတွေကတော ......... (၁) ခေါင်စို (၂) ဒိုင်ချင်း (၃) လေမီ (၄)လေခခ် (၅) အရှို(မီဒီယာ) (၆)ကချင်(မီဒီယာ) (၇) မြို(ဝါကုန်း) တို့ အသုံးပြုနေတာ တွေ့ရပါတယ်။  မိမိလူမျိုးတို့၏ ရိုးရာဓလေ့ ဝေါဟာရ အားဖြင့် အဓိပ္ပါယ် ရှိနေမည် ဖြစ်ပါတယ်။

ထိုလူမျိုးတွေစားတဲ့ ပြာဟင်း

ထိုလူမျိုးတွေစားတဲ့ ပြာဟင်း ------------------------ ပြာဟင်းဟာ မီးဖိုချောင်ထဲ့ မိးဖိုဘေးမှ ကျန်ရှိနေတဲ့ ဖုံများလား ထင်မြင်စရာပါ။ ဒါပေမယ့် ထိုပြာ ရနိုင်ဖို့ ထိုလူမျိုးတွေရဲ့ ရိုးရာဓလေ့နဲ့အညီ ပြာလုပ်မည့် ကုန်ကြမ်းတွေကို သန့်စင် သန့်ရှင်း အဆင့်ဆင့် လုပ်ပြီးမှ ပြာရည် ရလာတာပါ။  အနည်းငယ် ငံအရသာ ရှိလှပြီး ပြာရည်နဲ့ ချက်ထားတဲ့ အစာစာတွေဟာ အနံ့၊ အရသာ ကောင်းရုံမက အစာကြေစေလွယ်တာကြောင်း ကျမ္မာရေးနဲ့ညီညွတ်လှပါတယ်။ စားသုံးသူ ကြီးကြပ်ရေး FDA တွေနဲ့ စမ်းသပ် ရကောင်းမှန်း မသိနိုင်ကြသေးပေမယ့် ရိုးရာအစဉ်လာတစ်ခု အဖြစ် ထိုလူမျိုးတွေ ဘိုးစဉ်ဘောင်ဆက် စားသောက်လာကြတာကတော အမှန်ပါပဲ။  တနည်းပြော ရရင် Sauce အမျိုးအစား တစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံမှာ ပြာရည်နဲ့ ဟင်းချက်စားသောက်ကြတဲ့ လူမျိုးတွေကတော မြို(ခမိ)၊ မာတူချင်း၊ ခူမီး၊ ခေါင်စို၊ အနု၊ လေခခ်၊ အရှို၊လေမိ၊ ဒိုင်ချင်း၊ မြို(မရူစာ) တို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။  ထူးထူးခြားခြားကတော ချင်းပြည် တောင်ပိုင်းလို့ လို့ ပြော ဆိုနိုင်ပါတယ်။  ACRDC-YANGON