Skip to main content

လေခခ် Likhy စာပေပြုစုသူဆရာ အာဗြံဟံနှင့် တွေ့ဆုံခြင်း

လေခခ် Likhy စာပေပြုစုသူဆရာ အာဗြံဟံနှင့် တွေ့ဆုံခြင်း
လေခခ် စာပေ အား ပြုစုသူ အမျိုးသား တစ်ဦး ဖြစ်သော ဆရာ အာဗြံဟံ နှင့် ယနေ့ ဇူလှိုင် ၀၄၊ ၂၀၂၀ ( စနေနေ့ ) တွင် ကျွန်တော် တို့ ACRDC - YANGON အဖွဲ့ဝင် တစ်ဦးနှင့် တွေ့ ဖြစ်သည်။ ဆရာဆွေမောင်နှင့် ဆရာ ဂျိုးဆက်ကီမာ တို့ လမ်းညွန်မှု ဖြင့် လေခခ် လူမျိုးများ အကြောင်း အရာ များကို သိရှိသူ ဆရာ နှင့် တွေ့ ကြခြင်း ဖြစ်သည်။
ACRDC - YANGON တို့ ရေခံမြေခံ မြို သမိုင်း ပေါ် ထွက်လာရေး အတွက် ကြိုးပန်းမှု တွင် မြို တို့ နှင့် ဘာသာစကား ဆက်စပ်သော ရင်းနှီးသော သွေးချင်းတို့ အဘောဆန္ဒ ပါဝင် ရေးသည်လည်း အမိုင်း စာအုပ်တွင် အရေး ပါနေမည် ဖြစ်သည်။
မှော်ဘီ စာဖြူစု ၁၆ မှတ်တိုင်မှ အနောက်ဘက် မိနှစ် အနည်း ငယ် သွား၊ အမှတ် ( ၄ ) လမ်းမကြီး နှင့် မဝေး တွင် ချင်းပြည်နယ် ပလက်ဝဒေသမှ လာရောက်ကြသော စစ်ဘေး ရှောင်များနှင့် ကိုယ်ပိုင်မြေယာ ဝယ်ယူပြီးနေထိုင်ကြသော ညီကိုယ်များအိမ်ရာများအားတွေ့ရသည်။
၎င်းနေရာတွင် လေခခ် စာပေဖြစ်တည်ရေးအတွက် လှုပ်ရှား ကြသော လေခခ် လူမျိုးတို့၏ စာပေရုံး နေရာသိသန့် အဆောက်အဦးနှင့် တွေ့ ရသောကြောင်း လေခခ် လူ မျိုးတို့၏ စည်းရုံးမှု၊ ကြိုးစားမှု၊ ခေါင်းဆောင် ကောင်းမှု များကို သိသာထင်ရှားစွာ တွေ့မြင်ရသည်။
ဆရာအာ‌ဗြံဟံနှင့် တွေ့ဆုံအပြီးတွင် သမိုင်းချင်း ဖလှယ်ခြင်း၊ ဆက်ဆံရေး ပိုမို တိုးတက်ခြင်း များ အကြောင်း အရာများ ရရှိနေလိမ့်မည်ဟု ထင်မြင်မိပါသည်။
လေခခ် Likhy စာပေပြုစုသူဆရာ အာဗြံဟံနှင့် တွေ့ဆုံခြင်း မှော်ဘီ တစ်နေရာ


Comments

Popular posts from this blog

AD 18 Century Mro Copper Statas found in Mrauk-U

 AD 18 Century Mro Copper Statas found in Mrauk-U

Which Tribe Uses The Drongo As A Symbol Of Their Race

ငှတ်တော်ကို မိမိလူမျိူးတို့၏ အမှတ် သင်္ကေတ အဖြစ် ဘယ်လူမျိုးတွေက အသုံးပြုနေကြပါသလဲ။ (မြန်မာနိုင်ငံ) မိမိလူမျိုးတွေရဲ့ အမှတ်လက္ခဏာ  သင်္ကေတ အဖြစ် ငှတ်တော်ကို အသုံးပြု သူတွေကတော ......... (၁) ခေါင်စို (၂) ဒိုင်ချင်း (၃) လေမီ (၄)လေခခ် (၅) အရှို(မီဒီယာ) (၆)ကချင်(မီဒီယာ) (၇) မြို(ဝါကုန်း) တို့ အသုံးပြုနေတာ တွေ့ရပါတယ်။  မိမိလူမျိုးတို့၏ ရိုးရာဓလေ့ ဝေါဟာရ အားဖြင့် အဓိပ္ပါယ် ရှိနေမည် ဖြစ်ပါတယ်။

ထိုလူမျိုးတွေစားတဲ့ ပြာဟင်း

ထိုလူမျိုးတွေစားတဲ့ ပြာဟင်း ------------------------ ပြာဟင်းဟာ မီးဖိုချောင်ထဲ့ မိးဖိုဘေးမှ ကျန်ရှိနေတဲ့ ဖုံများလား ထင်မြင်စရာပါ။ ဒါပေမယ့် ထိုပြာ ရနိုင်ဖို့ ထိုလူမျိုးတွေရဲ့ ရိုးရာဓလေ့နဲ့အညီ ပြာလုပ်မည့် ကုန်ကြမ်းတွေကို သန့်စင် သန့်ရှင်း အဆင့်ဆင့် လုပ်ပြီးမှ ပြာရည် ရလာတာပါ။  အနည်းငယ် ငံအရသာ ရှိလှပြီး ပြာရည်နဲ့ ချက်ထားတဲ့ အစာစာတွေဟာ အနံ့၊ အရသာ ကောင်းရုံမက အစာကြေစေလွယ်တာကြောင်း ကျမ္မာရေးနဲ့ညီညွတ်လှပါတယ်။ စားသုံးသူ ကြီးကြပ်ရေး FDA တွေနဲ့ စမ်းသပ် ရကောင်းမှန်း မသိနိုင်ကြသေးပေမယ့် ရိုးရာအစဉ်လာတစ်ခု အဖြစ် ထိုလူမျိုးတွေ ဘိုးစဉ်ဘောင်ဆက် စားသောက်လာကြတာကတော အမှန်ပါပဲ။  တနည်းပြော ရရင် Sauce အမျိုးအစား တစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ မြန်မာနိုင်ငံမှာ ပြာရည်နဲ့ ဟင်းချက်စားသောက်ကြတဲ့ လူမျိုးတွေကတော မြို(ခမိ)၊ မာတူချင်း၊ ခူမီး၊ ခေါင်စို၊ အနု၊ လေခခ်၊ အရှို၊လေမိ၊ ဒိုင်ချင်း၊ မြို(မရူစာ) တို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။  ထူးထူးခြားခြားကတော ချင်းပြည် တောင်ပိုင်းလို့ လို့ ပြော ဆိုနိုင်ပါတယ်။  ACRDC-YANGON